Als je online actief bent met het promoten van je webshop of blog, wil je natuurlijk ook weten of dit effect heeft. Zo kun je meten of er vanuit online uitingen daadwerkelijk (meer) verkeer komt. In andere woorden: klikken mensen vanuit een bepaalde uiting ook door naar de vermelde landingspagina? Je kunt hiervoor een UTM-code gebruiken. Wat is een UTM-code precies? En hoe pas je het toe? In dit artikel leg ik het stap voor stap uit.
Wat is een UTM-code?
Kort gezegd is een UTM-code een stukje code die je achter een url plakt. En een manier om te meten hoeveel verkeer er vanaf een specifiek medium doorklikt naar jouw website. Je hebt vast wel eens een url gezien zoals https://www.quecommunicatie.nl/?utm_source=google. Het gedeelte na het ? is de UTM-code die in een specifieke campagne meet hoeveel verkeer er, in dit geval vanaf Google, naar de website komt. Als je bijvoorbeeld een post op Facebook plaatst met een link erin, kun je door het toevoegen van een UTM-code in Google Analytics meten hoe vaak er vanuit de specifieke post naar jouw website is doorgeklikt. Ook als je dezelfde uiting op verschillende social media kanalen plaatst, kun je op deze manier meten welk kanaal het effectiefst heeft gewerkt.
Nu we het antwoord op de vraag ´wat is een utm-code´ weten, is het tijd om te kijken hoe je deze kunt gebruiken. Er zijn verschillende tools online te vinden om een url met een UTM-code op te bouwen. Mijn favoriet is de gratis Campaign url Builder van Google Analytics.
Hoe plaats je een UTM-code?
Als je een url builder website bezoekt, word je gevraagd een aantal velden in te vullen. Hoe werkt dit precies? Laten we als voorbeeld een campagne van Que?! Communicatie nemen, waarbij we de website op zowel Facebook als LinkedIn gaan promoten. We gebruiken daarvoor zowel een betaalde campagne als een ´standaard´ post die niet geboost wordt. Hiervoor moeten we 4 url´s met UTM-codes samenstellen. We hebben namelijk twee verschillende sources (FB en LinkedIn) en 2 verschillende mediums (betaald en organisch). Bij sources plaats je dus het medium waar het verkeer vandaan komt, bij mediums geef je aan vanaf welk soort verkeer de bezoeker afkomstig is. Verder is het handig de campagne een naam te geven, zodat je op een later moment campagnes kunt vergelijken. Als je alle verplichte velden hebt ingevuld, wordt er een specifieke url gecreëerd die je in de campagne kunt gebruiken.

Verkleinen van een url met UTM-code
Als je de verschillende velden voor het creëren van de url met UTM-code invult, wordt er een lange url aangemaakt. Een url die mogelijk in deze vorm niet aantrekkelijk is om in een campagne te gebruiken. Hiervoor kun je de url verkleinen. Je kunt gebruik maken van link-verkleiner. Let op! Als je voor de optie voor het verkleinen van de link op de pagina van de Campaign Builder van Google Analytics klikt, word je naar een betaalde optie doorgeleid. Er zijn echter ook gratis opties beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld naar de website van Bitly gaan, waar op de homepagina gelijk een gratis optie voor het verkleinen van een url wordt aangeboden. De url komt er dan bijvoorbeeld zo uit te zien: https://bit.ly/2xVboEF
Als je het effect van een specifieke online campagne wilt meten, zijn utm-codes erg handig en aan te raden! Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de code goed opbouwt en consequent bent in de gebruikte termen om te kunnen vergelijken.
Heb je nog vragen over wat is een utm-code, hoe kun je er één gebruiken of ben je op zoek naar hulp bij een social media campagne? Neem dan vooral contact op!
Deja una respuesta