facebook debugger

Facebook debugger: een handige hulp voor Facebook link previews

Of je nu als privépersoon, als blogger of als organisatie op Facebook zit, we hebben allemaal wel eens een link gedeeld in een geplaatste update. Een link naar een website of een specifiek artikel. En een link waarbij een afbeelding getoond moet worden. Nu kan het alleen gebeuren dat Facebook geen afbeelding of niet de juiste toont bij de preview. Wat nu? Dan komt de Facebook debugger om de hoek kijken. Graag vertellen we in dit artikel wat de Facebook debugger is en hoe je hem kunt gebruiken in veelvoorkomende gevallen.

Facebook debugger gebruiken

Als je benieuwd hoe de preview van een url eruit komt te zien, kun je de link in de Facebook debugger tool bekijken. Je plakt de url van de desbetreffende pagina in de debugger tool en klikt op ´Debug’. Je krijgt dan een voorbeeld te zien van de Facebook link preview. Dit is dus het voorbeeld wat mensen te zien krijgen als een artikel op Facebook gedeeld wordt.

Als alles goed staat en de preview is zoals jij hem wenst, dan kun je de link gewoon op Facebook posten. Maar, als er bijvoorbeeld geen afbeelding wordt getoond, zul je dit in de Open Graph van je website moeten aanpassen. Klinkt als abracadabra? Dat is het zeker niet!

Open Graph

Als je wilt dat Facebook de link preview goed toont, is het belangrijk om op je website de juiste metadata in te stellen. Hiervoor gebruik je Open Graph. Dit klinkt misschien ingewikkelt, maar dat valt reuze mee. Open Graph is een wegwijzer voor onder andere Facebook om de juiste informatie door te geven. De titel, de beschrijven en de afbeelding van een pagina kun je hier met Open Graph direct aan Facebook tonen.

Yoast SEO

Als je een WordPress website gebruikt, kun je de Yoast SEO plugin gebruiken om de Open Graph zelf aan te passen. Met deze plugin geef je niet alleen voor de zoekmachines, maar ook voor Facebook de informatie aan die in de preview getoond wordt. Het is belangrijk om zowel bij de algemene instellen van de plugin de opties voor social media in te stellen, als op elke afzonderlijke pagina. Yoast legt je graag uit hoe je deze instellingen naloopt en aanpast.

Tip! Let er bij het gebruik van een foto op dat deze de aanbevolen afbeeldingsgrootte heeft. Je kunt voor social media een formaat van 1200 x 630 pixels aanhouden. Als de afbeelding te klein is, kan het zien dat Facebook deze niet leest. En als je foto een andere verhouding heeft, zal Facebook deze bijsnijden.

Facebook debugger en cache

Als je alle instellingen goed hebt gezet en de Facebook link preview wordt nog steeds niet goed getoond, kan dit aan de cache liggen. Het is dan aan te raden om de WordPress cache voor de desbetreffende url te legen. Zo weet je zeker dat de meest recente data door Facebook worden opgehaald. Je kunt vervolgens de url opnieuw door de Facebook debugger halen om te kijken of het probleem is opgelost. Klik hiervoor op ´scrape again´. Mogelijk moet je dit een aantal keer herhalen om de juiste informatie goed te zien te krijgen.

Hopelijk lukt het om met het gebruik van de Facebook debugger de juiste link preview te tonen. Veel succes!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de SEO instellingen van je website? Of het publiceren op social media? Neem gerust contact met ons op. We nemen graag onder het genot van een virtueel kopje koffie door wat we voor je kunnen betekenen.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required